#MeesenMusje

Contact

klantenservice@meesenmusje.com
Mees en Musje Mails

Meld je aan voor de Mees en Musje Mail, met inspiratie, tips en nieuws!

  Gratis verzending vanaf €50   ●   Verzending binnen 1 á 2 werkdagen

  Zoeken Wishlist
  • No products in the cart.
  • No products in the cart.
  Back to top
    /  Spelen en speelgoed   /  Open ended play: dit is het en dit zijn de voordelen (+ veel tips!)

  Mees en Musje

  Open ended speelgoed - Open Ended play - Tips

  Open ended play: dit is het en dit zijn de voordelen (+ veel tips!)

  Je hoort en ziet de termen steeds vaker voorbij komen: Open ended play, open einde speelgoed, open einde spel. Maar waarom neemt de populariteit van dit speelgoed toe? Wat is het precies en wat kan het bijdragen aan de ontwikkeling van je kind? En waar moet je op letten als je open einde speelgoed gaat kopen? We vertellen je er alles over!

  Wat is Open Ended Play?

  Bij Open Ended Play (Open Einde Spel) is er geen vastgesteld doel, er zijn er geen regels en verwachtingen en er is dus ook geen goed of fout. Experimenteren maar! Sorteren, tellen, rollenspelen, bouwen, groepjes maken, balanceren, vormen maken. Het kind bepaalt zijn of haar spel helemaal zelf en ze kunnen hun creativiteit en fantasie de vrije loop laten.

  Voorbeelden van open einde speelgoed is bijvoorbeeld klei, poppen zonder gezicht of met neutrale uitdrukking, stenen van Stapelstein, kinetisch zand, blokken, houten dieren, Grapat, dozen, een Wobbel of regenbogen.

  Wat zijn de kenmerken van Open Ended Speelgoed?

  Oké, nu je weet wat Open Ended Play is ben je vast ook benieuwd waar je open einde speelgoed aan kunt herkennen.

  Neutraal

  Het speelgoed ziet er neutraal uit. Er is geen duidelijk doel te herkennen, het maakt geen geluid, heeft geen lichtjes en weinig tot geen tekeningen.

  Geen of neutraal gezichtje

  Poppen hebben geen gezichtje of een gezichtje met een neutrale uitdrukking. Op die manier kan een kind er zelf een emotie bij bedenken.

  Hieronder een aantal voorbeelden van open einde speelgoed.

  Wat zijn de voordelen van Open Ended Play?

  Motorische ontwikkeling

  Kinderen kunnen zowel hun fijne als grove motoriek ontwikkelen tijdens het spel. Spelen met houten kegelpoppetjes, kinetisch zand, een kleine regenboog of kleine blokken is goed voor de fijne motoriek, terwijl kinderen met het spelen met bijvoorbeeld de stapelstenen van Stapelstein of een grote houten regenboog de grove motoriek ontwikkelen.

  Emotionele ontwikkeling

  Als kinderen zich boos, bang, verdrietig of blij voelen kunnen ze deze emoties verwerken door ze in hun spel uit te beelden. Op die manieren leren ze hun emoties begrijpen en ermee om te gaan. Hoe voel je je in een situatie? Hoe ga je met deze emotie om? Hoe reageer je (op elkaar) en hoe reageren anderen?

  Houten set van Abel - 12 set

  Taalontwikkeling

  Kinderen gebruiken hun creativiteit en verbeelding als ze spelen met Open Einde speelgoed, en daarbij verzinnen ze verhalen, woorden en zinnen. Goed voor de taalontwikkeling dus!

  Creativiteit

  Dat Open Ended speelgoed goed is voor de ontwikkeling van creativiteit is inmiddels wel duidelijk, het daagt kinderen uit om zelf op zoek te gaan naar spel, spelmogelijkheden en oplossingen.

  Cognitieve ontwikkeling

  Open Einde speelgoed is goed voor de cognitieve ontwikkeling, zoals probleem oplossend denken (hoe zorg ik ervoor dat de toren blijft staan?), keuzes maken, en concentreren.

  Duurzaam

  Nog een voordeel van Open Ended speelgoed is dat het duurzaam is. Kinderen bedenken steeds weer nieuwe manieren om ermee te spelen, bij iedere ontwikkelingsfase ontdekken ze weer nieuwe mogelijkheden. Open Einde Speelgoed gaat dus jaren mee.

  Tips voor het spelen

  Vrij spel

  Het is de bedoeling dat kinderen zelf aan de slag gaan met het materiaal dus je hoeft geen instructies, regels of uitleg te geven.

  Aanbieden

  Door het speelgoed in een open kast of op tafel neer te zetten, nodig je een kind uit om ermee te spelen.

  Doseer

  Zorg ervoor dat je kleintje niet overprikkeld raakt door teveel speelgoed. Veel speelgoed kan overweldigend zijn en ervoor zorgen dat ze niet tot spel komen.

  Wil je Open Ended speelgoed kopen?

  Wil je Open Ended speelgoed kopen? Bekijk dan zeker even de pagina Open Ended Play, we hebben de mooiste duurzame items voor je uitgezocht.

  You don't have permission to register

  De waardering van www.meesenmusje.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 19 reviews.